març 272016
 

Dia de Portes Obertes de Batxillerat i CFGM Sistemes microinformàtics i Xarxes :

  • dijous 19 de maig de 16h a 18,30h

Data de Portes Obertes de l'ESO:

  • 3 de març, dijous, 15:30 a 18:30 h.
  • 5 de març, dissabte, de 10 a 13 h.
  • 31 de març. dijous, de 15:30 a 18:30 h.
  • 2 d'abril, dissabte, de 10 a 13 h.

Trobareu tota la informació de la preinscripció curs 2016 – 2017 a l'enllaç següent:

http://queestudiar.gencat.cat/ca/preinscripcio/informacio_general/

març 032016
 

 asasDilluns 29 de Febrer els alumnes de segon SMX juntament amb alumnes de Batxillerat vam anar a visitar el ALBA – Sincrotró.

QUÈ ÉS UN SINCROTRÓ?

download

ALBA és el nom d’un complex d’acceleradors d’electrons, construït amb la finalitat de produir llum de sincrotró que permeti analitzar l’estructura atòmica de la matèria i les seves propietats. Aquesta llum és especial, és a dir que té una sèrie de característiques especials que la fan útil per a experiments científics de tota mena.

 

 

 

EN QUÈ ES DIFERENCIA ALBA DE L’LHC DEL CERN (L’ACCELERADOR DE PARTÍCULES CONSTRUÏT A GINEBRA)?

400px-Schéma_de_principe_du_synchrotronTot i compartir la categoria d’acceleradors de partícules (al sincrotró accelerem electrons i a l’LHC acceleren hadrons), els objectius són totalment diferents: L’LHC accelera partícules per a fer-les col·lidir entre sí, amb la finalitat d’estudiar la matèria a escala subatòmica. 

Sincrotró ALBA s’acceleren partícules amb la finalitat de generar llum, i utilitzar-la per a altres experiments. Fins i tot l’escala dels acceleradors és totalment diferent: l’LHC té un perímetre de uns 28 km i ALBA de 268 m.

Per a més informació mireu aquí

RESUM DE LA SORTIDA

Vam sortir al matí per arribar a mig matí a les instal·lacions del ALBA, situades en Cerdanyola del Vallès. Vam fer les acreditacions i un guia ens va portar a dins.

Vam veure l'estructura del sincrotró. Ens van explicar com funciona el funcionament general i les línies de llum que es fan servir a la recerca. En concret de com és tot el procés de posada en marxa, creació de llum, selecció de paràmetres i sortida de la llum cap als experiments.

Mentre el sincrotró està en funcionament es produeixen rajos X. Per tant, tot el control s'ha de fer de forma remota per a evitar la radiació que es genera. Si a més a més tenim en compta que hi ha més de 6500 equips controlats de forma remota, la complexitat de tot el sistema és molt alta en quant a computació, cablejat i electrònica.

ALGUNES DADES INFORMÀTIQUES INTERESSANTS:

  • 375 racks (armaris de control) amb 5745 cables a dins d'ells.

  • 350 configuracions diferents de cablejat

  • 14.600 cables estesos en safates

  • 170 km de cable estesos

Els sistemes informàtics dels investigadors solen ser windows, mentre que els servidor són linux. Les dades amb que es treballa al sincrotró són de vegades confidencials i per tant cal tenir-les tancades però prou obertes al usuaris amb permís d'accés.