Biologia

 

MEMBRES DEL SEMINARI

  • Diana Ochando:  Cap de Departament de Ciències de la Naturalesa
  • Soledad Pérez
  • Angélica Rizo

SORTIDA FORMATIVA A LA RIERA DE VALLVIDRERA

Les professores Matilde i Soledad dels departaments de Ciències i Geografia i Història del IES Barres i Ones van participar a la sortida formativa en la metodologia d’inspecció del Projecte Rius a la riera de Vallvidrera el dissabte 17 d’octubre.

P1080231

Es van trobar una vintena de persones a l’estació de ferrocarril de la Floresta, i tot fent una passejada ens van acostar a la riera, per sota de la masia de Can Busquets.

Els participants van fer la hipòtesi de l’estat ecològic en que es troba aquesta riera. De l’1 al 5, li van donar una puntuació d’entre 3 i 4. Es devien allunyar molt del resultat final? Ara ho veurem.

Després d’observar la heterogeneïtat de l’hàbitat es va acabar per determinar que es tracta d’un hàbitat fluvial ben constituït, amb diversitat d’ambients i elements, però amb poca profunditat. El bosc de ribera  va sortir de bona qualitat, ja que té una bona estructura i a més es troba dins d’un espai natural amb bona connectivitat.

P1080228

P1080224

Els paràmetres fisicoquímics van sortir dins la normalitat, a excepció de l’oxigen que era una mica escàs, situant la saturació d’oxigen per sota del llindar establert com a bona qualitat.

P1080235

Per últim, es buscaven macroinvertebrats, per determinar l’estat biològic de la riera i es va trobar: gammàrids, mosques negres, bètids, una petitíssima larva d’espiadimonis, limneids… amb els que van atorgar-li a la riera, una qualitat mediocre.
P1080236 P1080244

Durant l’estona de la inspecció es va veure com es tracta d’un espai molt concorregut, passejants, bicicletes, gossos… L’afluència de persones és constant en aquesta riera tant propera a la gran ciutat de Barcelona.

En resum, vam veure un hàbitat ben constituït, amb un bon bosc de ribera, un nivell mitjà de qualitat biològica i força biodiversitat vegetal.

La intuïció dels participants no estaven gens desencaminada!